Homoseksualiteit

ho•mo•sek•su•a•li•teit (de; v)

UITSPRAAK: [homosεksywali'tεit]
1. seksuele voorkeur van een man of vrouw voor iemand van hetzelfde geslacht

Uit eigen ervaring weet ik dat het moeilijk kan zijn om jezelf te accepteren wanneer je anders bent. Anders dan de wereld van je verwachtte, anders dan je zelf verwachtte. Daarom is homoseksualiteit, naast talent, het aandachtsgebied binnen mijn praktijk.

Ik ben geïnspireerd door het boek ‘the velvet rage’ van Alan Downs.Hier een deel van de inleiding van dit boek:

De ervaring om homo te zijn in deze westerse wereld is anders dan elke andere minderheid. We zijn anders dan vrouwen en anders dan hetero mannen. Ons leven is een bijzondere mix van testosteron, vriendelijkheid, van hyperseksualiteit en fijngevoeligheid en van stoere mannelijkheid en verfijnde masculine. Er is geen andere groep die ook maar lijkt op de homoman. We zijn onze eigen subcultuur.

Het is deze belangrijke en niet de ontkennen basis van waaruit dit boek geschreven is. Het begrijpen van onze verschillen, ons zelf liefhebben zonder vooroordelen, en tegelijkertijd zien wat blij maakt, wat ons kracht geeft en waarom wij van mannen houden, waren de krachten die leidden tot het schrijven en publiceren van dit boek. Terwijl we anders zijn, zijn we tegelijkertijd net zo als alle anderen. We willen dat er van ons gehouden wordt en we willen zelf liefhebben. We willen plezier vinden in het leven. We hopen 's avonds voldaan in slaap te kunnen vallen na een dag vol inspanning. In deze zin zijn we als alle mannen en vrouwen. Het probleem is alleen dat onze weg om tot dit punt te komen compleet anders is dan de wegen die de heterowereld bewandelt om dit te bereiken.

Sommigen menen dat we onze eigen weg moeten vinden en ons niet tot de paden van de heteroman moeten laten verleiden. We moeten dapper genoeg zijn om onze verschillen te waarderen in plaats van te verbergen. We moeten de rechten van homo mannen met hand en tand verdedigen, met alle gevolgen van dien.

In dit boek lees je een completer plaatje van hoe het is om homo te zijn in deze moderne wereld. Ja het klopt, we hebben meer bedpartners dan welke andere groep dan ook. En ja, ook depressiviteit en zelfmoord komen veel vaker voor in onze groep, om nog maar te zwijgen van seksueel overdraagbare aandoeningen. Onze emotionele expressie is gemiddeld genomen groter dan die van de gemiddelde man. Onze relaties duren veel minder lang dan die van heteromannen. Ons besteedbaar inkomen is hoger, onze huizen zijn duurder, we hebben hippere auto's, kleding en meubelen dan welke andere culturele groep ook. Maar zijn we gelukkiger?

De harde waarheid is dat we dat niet zijn, volgens welke index het dan ook gemeten wordt. Het tegendeel is eerder waar. Psychotherapeuten over de hele wereld worden platgelopen door homo mannen op zoek naar wat plezier en geluk in het leven. Verslavingsklinieken hebben veel meer homopatiënten dan dat je verhoudingsgewijs zou verwachten. Ga er maar vanuit dat elke homo zich vaker dan eens heeft afgevraagd of de combinatie van homo zijn en continu gelukkig zijn, bestaat.

Als je om je heen kijkt, kun je niet ontkennen dat we een gewonde soort zijn. Op één of andere manier is het leven dat we leiden niet de weg die ons naar een beter en gelukkiger leven leidt. In plaats daarvan lijkt het erop of we meer vechten, meer leiden en meer willen. Het homoleven is niet eenvoudig.

Sommige zieke geesten zullen menen dat onze seksuele voorkeur de oorzaak is van het gemis aan continu geluk. Als we "normaal" zouden zijn, een goede vrouw zouden trouwen, dan komt huisje, boompje, beestje en daarmee het geluk vanzelf.

Dat is natuurlijk een idiote gedachte. Onze strijd heeft niets te maken met het houden van mannen op zich. Verslaving aan alcohol of drugs, hyperseksualiteit, kortdurende relaties, depressies, soa's, de niet te stillen honger naar meer en beter en de behoefte om ons leven te decoreren met mooie dingen om de harde waarheid achter te verhullen, dat zijn de kwellingen waartegen we strijden. Een gelukkige homo-man worden gaat niet over een niet-homo man worden, maar gaat om het leren omgaan met het leven en tegelijkertijd plezier, geluk en liefde te vinden.